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When Replacing Control Units, Please Test 
 

by Dean K. Wilson, P.E. 
 
 

Question: We recently had an alarm company install a new fire alarm control panel 

and some additional detectors and strobes in a building for which they had a contract to 

provide maintenance and service. This company provided a copy of the “Record of 

Completion” from NFPA 72-2002, National Fire Alarm Code. At any time during installation 

of a new fire panel, would the company be required by NFPA 72 to test all devices and 

appliances (pull stations, bells, and smoke detectors), existing and new? 

 

Answer: NFPA 72-2002, National Fire Alarm Code, does make provision for certain testing 

that must be conducted whenever anyone makes changes or additions to a fire alarm system. The 

Code states these requirements in Section 10.4.1.2, which reads as follows:  

 

10.4.1.2* Reacceptance Testing.  
 
10.4.1.2.1 Reacceptance testing shall be performed as required in 10.4.1.2.1.1 
through 10.4.1.2.1.4.  
 
10.4.1.2.1.1 When an initiating device, notification appliance, or control relay is 
added, it shall be functionally tested.  
 
10.4.1.2.1.2 When an initiating device, notification appliance, or control relay is 
deleted, another device, appliance, or control relay on the circuit shall be operated.  
 
10.4.1.2.1.3 When modifications or repairs to control equipment hardware are made, 
the control equipment shall be tested in accordance with Table 10.4.2.2, items 1(a) 
and 1(d).  
 
10.4.1.2.1.4 When changes are made to site-specific software, the following shall 
apply:  
 

(1) All functions known to be affected by the change, or identified by a means that 
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indicates changes, shall be 100 percent tested.  
 
(2) In addition, 10 percent of initiating devices that are not directly affected by the change, 

up to a maximum of 50 devices, also shall be tested and correct system operation 
shall be verified.  

 
(3) A revised record of completion in accordance with 4.5.2.1 shall be prepared to reflect 

these changes.  
 
10.4.1.2.2 Changes to all control units connected or controlled by the system 
executive software shall require a 10-percent functional test of the system, including 
a test of at least one device on each input and output circuit to verify critical system 
functions such as notification appliances, control functions, and off-premises 
reporting. 

 

An item in the Annex, as denoted by the asterisk (*) following Section 10.4.1.2, offers 

further clarification regarding the requirements contained in that Section. This reads as follows:  

 

A.10.4.1.2 Reacceptance testing is performed to verify the proper operation of added 
or replaced devices, appliances, fire safety control function devices, control 
equipment, and so forth. It is not the intent of the committee to unduly burden the 
owner with increased costs for repeated testing of devices not directly affected by the 
replacement of devices with like devices.  

For example, if a 2-amp fuse is replaced with another 2-amp fuse in the control 
unit, verification of the circuit(s) served by the fused supply is required, but it would 
not be necessary to test 10 percent of initiating devices not directly affected by 
replacing the fuse. Likewise, it is not necessary to test all these initiating devices 
whenever a smoke detector is replaced with a like smoke detector.  

When wiring changes are made to correct improperly supervised circuits, a test 
of the affected device or appliance is required, but not a test of 10 percent of initiating 
devices not directly affected. 

 

In your case, where the contractor replaced a fire alarm system control unit, the 

requirements of Section 10.4.1.2.1.3 would apply. The specific tests referenced in this Section from 

Table 10.4.2.2, items 1(a) and 1(d), include:  

 

(a) Functions: At a minimum, control equipment shall be tested to verify correct receipt of 
alarm, supervisory, and trouble signals (inputs), operation of evacuation signals and 
auxiliary functions (outputs), circuit supervision including detection of open circuits and 
ground faults, and power supply supervision for detection of loss of ac power and 
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disconnection of secondary batteries.  
 

(d) Lamps and LEDs: Lamps and LEDs shall be illuminated.  
 

Thus, the contractor should have tested the performance of all circuits connected to the new 

fire alarm system control unit, including tests for proper monitoring for integrity of the connected 

circuits, and tests of the monitoring for integrity of the primary and secondary power supplies. This 

would require the testing of at least one fire alarm system initiating device (detector) on each 

circuit, and the operation of each notification appliance circuit.  

You will also want to call the contractor's attention to the specific requirements in Sections 

10.4.1.2.1.1 and 10.4.1.2.1.4. The contractor should have certainly tested all new detectors and 

strobes. If the addition of these devices and appliances required a change to the fire alarm system 

site-specific software, then all functions affected the the change should have been tested, along with 

10 percent of the other initiating devices, up to a maximum of 50 devices.  

Some manufacturers of fire alarm system control units provide a comparator software that 

identifies the actual portions of the system affected by changes to the site-specific software. If the 

manufacturer of the particular fire alarm system control unit used at your facility has provided such 

comparator software, this can identify the exact components or portions of the fire alarm system 

that the contractor must test.  

In the unlikely event that the contractor would have also changed the executive software of 

the fire alarm system control unit at the same time, then the contractor would also have to satisfy 

the requirements of Section 10.4.1.2.2. 
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____________________ 
IMSA member Dean K. Wilson, P.E., C.F.P.S., now on permanent disability, formerly worked as a Senior Engineer in 
the Erie (PA.) office of the fire protection engineering and code consulting firm, Hughes Associates, Inc. 
(www.haifire.com.). The opinions expressed in this article are strictly his own. You can reach him by e-mail at 
deanwilson@adelphia.net, orr by telephone at 814-897-0827. 
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