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Disability Accesibility 

 
Dean K. Wilson, P.E. 

 

Question: An architect recently asked our firm to bid on a fire alarm installation for a 

large government-subsidized apartment complex in a major northeastern city. The bidding 

criteria include an item which states that we must meet the disability accessibility 

requirements of the local building code. What fire alarm system implications should we 

expect for such an item in this project? 

 

Answer: The major concerns that fire alarm systems must address with respect to 

accessibility for disabled persons as codified in the model building codes generally concerns three 

basic items: the ease of operation of manual fire alarm boxes; the accessibility of the location of 

manual fire alarm boxes; and the notification of persons with hearing impairments that the fire 

alarm system has operated into an alarm condition. 

The model building codes rely heavily on ICC/ANSI A117.1, Standard on Accessible and 

Usable Buildings, to provide the accessibility requirements. This document correlates very well 

with the requirements of the Americans with Disabilities Act (ADA) and the Americans with 

Disabilities Act Accessibility Guidelines (ADAAG) and offers equivalent facilitation in a wide 

range of accessibility issues. 

The model building codes also contain specific philosophies regarding the accessibility of 

fire alarm systems which you will need to address in your bid. You should purchase a copy of the 

model code that forms the basis for your local code. You should purchase a copy of the actual 
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adopted building code for every jurisdiction in which you intend to perform work. You will also 

need a copy of the latest edition of NFPA 72, National Fire Alarm Code.  Each of the model 

building codes refers to the requirements in NFPA 72. 

You may address the operability of manual fire alarm boxes by choosing a product where 

the manufacturer has specified that the device complies with ADA and ADAAG. Such manual fire 

alarm boxes require an operating force no greater than 5 foot pounds of force. This complies with 

an ADAAG requirement, which states the following: 

 

4.27.4 Operation. Controls and operating mechanisms shall be operable with one 
hand and shall not require tight grasping, pinching, or twisting of the wrist. The force 
required to activate controls shall be no greater than 5 lbf (22.2 N). 

 

In similar fashion, you may address the accessibility of manual fire alarm boxes by 

following the mounting height requirements contained in NFPA 72-2002, National Fire Alarm 

Code, section 5.12.4, which states the following: 

 

5.12.4 The operable part of each manual fire alarm box shall be not less than 1.1 m 
(3 1/2 ft) and not more than 1.37 m (4 1/2 ft) above floor level. 

 

This mounting height meets the associated requirements of ADAAG, which state the 

following: 

 

4.27.3* Height. The highest operable part of controls, dispensers, receptacles, and 
other operable equipment shall be placed within at least one of the reach ranges 
specified in 4.2.5 and 4.2.6. Electrical and communications system receptacles on 
walls shall be mounted no less than 15 in (380 mm) above the floor. 
 
EXCEPTION: These requirements do not apply where the use of special equipment 
dictates otherwise or where electrical and communications systems receptacles are 
not normally intended for use by building occupants. 
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4.2.5* Forward Reach. If the clear floor space only allows forward approach to an 
object, the maximum high forward reach allowed shall be 48 in (1220 mm) (see Fig. 
5(a)). The minimum low forward reach is 15 in (380 mm). If the high forward reach is 
over an obstruction, reach and clearances shall be as shown in Fig. 5(b). 
 
4.2.6* Side Reach. If the clear floor space allows parallel approach by a person in a 
wheelchair, the maximum high side reach allowed shall be 54 in (1370 mm) and the 
low side reach shall be no less than 9 in. (230 mm) above the floor (Fig. 6(a) and (b)). 
If the side reach is over an obstruction, the reach and clearances shall be as shown 
in Fig 6(c). 

 

By maintaining sufficient clear space around each manual fire alarm box, you will permit an 

individual in a wheelchair to approach the device from a side reach position. If you have 

maintained the mounting heights in accordance with NFPA 72-2002, National Fire Alarm Code—

between 42 inches and 54 inches—you will satisfy the requirements of ADAAG, as well. 

The last issue you must address focuses on the need to make the fire alarm system’s 

notification of a fire alarm condition accessible to persons with hearing impairments. Once again, 

NFPA 72-2002, National Fire Alarm Code, provides adequate assistance in section 7.5, “Visible 

Characteristics—Public Mode.” You fill find this section offering details regarding the dimensions 

of coverage, mounting heights, output specifications, and other matters relating to the use of visible 

fire alarm notification appliances. By choosing visible appliances listed by Underwriters 

Laboratories Inc. under ANSI/UL 1971, Standard for Safety Signaling Devices for Hearing 

Impaired, and by installing them in accordance with NFPA 72-2002, you will meet the 

requirements of ADA and ADAAG as equivalent facilitation, and also satisfy the requirements of 

ICC/ANSI A117.1. 

The more difficult aspect of your particular project will come when you choose how many 

apartments to equip for hearing impaired notification. In some cases, the philosophy of several of 

the model building codes requires you to provide wiring to actuate visible notification appliances in 
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every apartment. This would mean that you would need to provide adequate capacity in the fire 

alarm system control unit, or accessory notification appliance power supplies, to power the 

maximum number of visible notification appliances that eventually might exist. In other cases, the 

building codes will give you an equivalent number of apartments based on the total number of 

apartments that must have visible appliances. 

You will also need to address equivalency for visible notification by the single or multiple 

station smoke alarms, installed in accordance with Chapter 11 of NFPA 72-2002. 

ICC/ANSI A117.1 permits the use of common visible notification appliances by both the 

apartment single or multiple station smoke alarms and the building fire alarm system. 

Finding UL listed hardware to permit such a common usage may offer you a significant 

challenge. Likely, you will still need to provide separate visible notification appliances for the 

single or multiple station smoke alarms and the building fire alarm system in each apartment so 

equipped. 

In order to base your bid on a fully proper fire alarm system design, you may wish to 

consider using the services of a licensed professional fire protection engineer whose engineering 

practice includes the design of fire alarm systems for such applications as the one you intend to bid. 

The FPE will provide you with a fully code-compliant design and also give you the means to 

provide documentation and justification for the design elements that make your particular bid 

completely compliant, yet cost effective. 

 
 
 
____________________ 
IMSA member Dean K. Wilson, P.E., FSFPE, C.F.P.S., now retired on disability, formerly worked as a Senior 
Engineer in the Erie (PA) office of the fire protection engineering and code consulting firm, Hughes Associates, Inc. 
(www.haifire.com.). The opinions expressed in this article are strictly his own. You may reach him by e-mail at 
deanwilson@roadrunner.com or by telephone at 814-397-5558. 
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