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Phone Company or Phony Company? 
by Dean K. Wilson, P.E. 

 
 

Question: We don’t know what to do! We just found out one of our major industrial 

clients plans to switch their telephone service from the public switched telephone network to 

one of the VoIP (Voice over Internet Protocol) service providers, specifically the local cable 

company. How will this affect the operation of our fire alarm system and its connection to a 

central supervising station? 

 

Answer: Welcome to the new world of data communications. You will find, as these new 

days unfold, that you are not alone. Many, many businesses will begin to switch their telephone 

service from the traditional public switched telephone network providers to one of the VoIP service 

providers. The huge problem that this creates: NFPA 72-2007, National Fire Alarm Code, has no 

substantive provision to accept such an arrangement. This means that any fire alarm system 

depending on such service to transmit fire alarm signals to a central station, proprietary supervising 

station, or remote station will not meet the requirements of the Code. 

“Wow!” you may say. Wow is right! 

NFPA 72-2007 states very clearly in Section 8.5.3.2.1.1: 

8.5.3.2.1.1* Public Switched Network. A DACT shall be connected to the public 
switched telephone network upstream of any private telephone system at the 
protected premises. 
 
(A)  The connections to the public switched telephone network shall be under the 
control of the subscriber for whom service is being provided by the supervising 
station fire alarm system. 
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(B)  Special attention shall be required to ensure that this connection is made only to 
a loop start telephone circuit and not to a ground start telephone circuit. 
 
Exception:  If public cellular telephone service is used as a secondary means of 
transmission, the requirements of  8.5.3.2.1.1 shall not apply to the cellular telephone 
service. 

 

You will note the specific reference to the “public switched telephone network.” This means 

the network of telephone service provided by the recognized public utility. The recognition comes 

from the state public utility oversight body, such as the Department of Public Utility Control or 

other such state governmental body. And, it also comes from the Federal Communications 

Commission. 

The Code offers this further set of requirements: 

 

8.5.3.2.1.4 Transmission Channels. 
 
(A)*  A system employing a DACT shall employ one telephone line (number). In 
addition, one of the following transmission means shall be employed:   
 
A.8.5.3.2.1.4(A)  With respect to the exception, a two-number ISDN line is not a 
substitute for the requirement to monitor the integrity of the path. 
 
(1)  A second telephone line (number) 
 
(2)  A cellular telephone connection 
 
(3)  A one-way radio system 
 
(4)  A one-way private radio alarm system 
 
(5)  A private microwave radio system 
 
(6)  A two-way RF multiplex system 
 
(7)  A transmission means complying with  8.5.4 
 
Exception:  One telephone line (number) equipped with a derived local channel or a 
single integrated services digital network (ISDN) telephone line using a terminal 
adapter specifically listed for supervising station fire alarm service, where the path 
between the transmitter and the switched telephone network serving central office is 
monitored for integrity so that the occurrence of an adverse condition in the path shall 
be annunciated at the supervising station within 200 seconds. 
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(B)  The following requirements shall apply to all combinations listed in  
8.5.3.2.1.4(A):  
 
(1)  Both channels shall be supervised in a manner approved for the means of 
transmission employed. 
 
(2)  Both channels shall be tested at intervals not exceeding 24 hours. 
 
Exception No. 1:  For public cellular telephone service, a verification (test) signal shall 
be transmitted at least monthly. 
 
Exception No. 2:  Where two telephone lines (numbers) are used, it shall be 
permitted to test each telephone line (number) at alternating 24-hour intervals. 
 
(3)  The failure of either channel shall send a trouble signal on the other channel 
within 4 minutes. 
 
(4)  When one transmission channel has failed, all status change signals shall be 
sent over the other channel. 
 
Exception:  Where used in combination with a DACT, a derived local channel shall 
not be required to send status change signals other than those indicating that 
adverse conditions exist on the telephone line (number). 
 
(5)  The primary channel shall be capable of delivering an indication to the DACT that 
the message has been received by the supervising station. 
 
(6)  The first attempt to send a status change signal shall use the primary channel. 
Exception:  Where the primary channel is known to have failed. 
 
(7)  Simultaneous transmission over both channels shall be permitted. 
 
(8)  Failure of telephone lines (numbers) or cellular service shall be annunciated 
locally. 
 
8.5.3.2.1.5 DACT Transmission Means. The following requirements shall apply to all 
digital alarm communications transmitters:  
 
(1)  A DACT shall be connected to two separate means of transmission at the 
protected premises. 
 
(2)  The DACT shall be capable of selecting the operable means of transmission in 
the event of failure of the other means. 
 
(3)  The primary means of transmission shall be a telephone line (number) connected 
to the public switched network. 
 
(4)  The first transmission attempt shall utilize the primary means of transmission. 
 
(5)  Each DACT shall be programmed to call a second DACR line (number) when the 
signal transmission sequence to the first called line (number) is unsuccessful. 
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(6)*  If long distance telephone service, including WATS, is used, the second 
telephone number shall be provided by a different long distance service provider if 
there are multiple providers. 
 
 
(7) Each DACT shall automatically initiate and complete a test signal transmission 
sequence to its associated DACR at least once every 24 hours. A successful signal 
transmission sequence of any other type within the same 24-hour period shall fulfill 
the requirement to verify the integrity of the reporting system, provided signal 
processing is automated so that 24-hour delinquencies are individually acknowledged 
by supervising station personnel. 
 
(8)* If a DACT is programmed to call a telephone line (number) that is call forwarded 
to the line (number) of the DACR, a means shall be implemented to verify the 
integrity of the call forwarding feature every 4 hours. 
 
A.8.5.3.2.1.5(8)  Because call forwarding requires equipment at a telephone 
company central office that could occasionally interrupt the call forwarding feature, a 
signal should be initiated whereby the integrity of the forwarded telephone line 
(number) that is being called by DACTs is verified every 4 hours. This can be 
accomplished by a single DACT, either in service or used solely for verification, that 
automatically initiates and completes a transmission sequence to its associated 
DACR every 4 hours. A successful signal transmission sequence of any other type 
within the same 4-hour period should be considered sufficient to fulfill this 
requirement. 
 
Call forwarding should not be confused with WATS or 800 service. The latter, 
differentiated from the former by dialing the 800 prefix, is a dedicated service used 
mainly for its toll-free feature; all calls are preprogrammed to terminate at a fixed 
telephone line (number) or to a dedicated line. 

 

The Code clearly makes no provision for wired telephone transmission means other than 

using the public switched telephone network. 

I suspect that the members of the NFPA Technical Committee on Supervising Station Fire 

Alarm Systems will have to grapple with this matter during the next code-revision cycle. Until 

then, you have no choice but to advise your customer that they must retain at least two loop-start 

telephone lines from the public switched telephone network for each Digital Alarm Communication 

Transmitter in their fire alarm system. As an alternative, they can use one loop-start telephone line 

from the public switched telephone network and one of the other options stated in section 

8.5.3.2.1.4 (A). 
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In addition to the above Code-related problems, you will typically find that the interface 

module (modem or multiplex interface) that connects a building telephone line (or system) to the 

VoIP data link will not have the required 24 hours of standby power. This will create a significant 

problem during a power outage at a facility. 

Just when we think we have all technical matters firmly in hand... Well, we learn that we 

don’t. 

 

____________________ 

IMSA member Dean K. Wilson, P.E., FSFPE, C.F.P.S., now retired on disability, formerly worked as a Senior 
Engineer in the Erie (PA.) office of the fire protection engineering and code consulting firm, Hughes Associates, Inc. 
(www.haifire.com.). The opinions expressed in this article are strictly his own. You can reach him by e-mail at 
deanwilson@roadrunner.com or by telephone at 814-897-0827. 
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