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What’s the Point? 
by Dean K. Wilson, P.E. 

 
 

Question: I don’t know whether or not you take questions from owners of businesses 

or not. I found your name and articles by searching for the words “fire alarm system” using 

google.com.  

I am the president of a bank. I have recently authorized the construction of a new 

basement-and-two-story bank building in a suburban business park. The building will house 

about 30 employees and have a normal occupant load of no more than 60. 

My architect recommended that I hire a respected MEP (mechanical, electrical, 

plumbing) engineering firm to design those systems for my new building. I did so, expecting 

to receive an excellent design. I submitted the completed design to an electrical contractor, 

who, in turn, submitted the fire alarm design to a local fire alarm/security company.  

Imagine my surprise when I received a detailed letter from the fire alarm/security 

company stating significant omissions in the design, including “...the complete lack of audible 

and visible fire alarm notification appliances.” The writer of the letter gave detail after detail 

of code-required items that the engineering firm did not include in their design.  

The problem got even worse when the local building inspection agency refused to 

comment on the alleged design deficiencies because, in their words, “...the building code does 

not require a fire alarm system in your building.”  

I took that information back to the fire alarm/security company and they showed me 

in the building code where my inclusion of a sprinkler system required electrical supervision 
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of certain sprinkler control valves and could include a waterflow alarm connection to a fire 

alarm system. They also showed me that the building code requires any fire alarm system to 

meet the requirements of the code.  

When I confronted the engineering firm about the omissions in their design, they 

pointed to one of the notes on the drawing that stated: “Irrespective of the design shown, any 

installed system must meet the requirements of the building code and the National Fire Alarm 

Code.”  

What in the world is going on? 

 

Answer: Wow! Well I’m afraid you’ve been had. The fire alarm company has given you 

correct information. The money you spent on the fire alarm design from the engineering company 

bought you nothing. Here’s what I think happened. 

The engineering firm probably has some expertise in ordinary mechanical, electrical, and 

plumbing design. At the same time, they have a decided weakness in fire protection systems design. 

I would ask if they have a licensed professional fire protection engineer on their staff. Then, I 

would try to find out some details concerning his or her background. I suspect you will find that 

this engineering firm does not have a licensed fire protection engineer on staff. 

Based on the type of occupancy, the number of occupants, and the number of floors in your 

building, the International Building Code-2006 (for example), in section 907.2.2 Group B, only 

requires a manual fire alarm system when the building has an occupant load of 500 or more persons 

or more than 100 persons above or below the lowest level of exit discharge. An Exception permits 

the omission of the manual fire alarm system if the building is equipped throughout with an 

automatic sprinkler system and the alarm notification appliances actuate upon sprinkler waterflow. 
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Your building, as you describe it above, does not require a fire alarm system. However, you 

have elected to install automatic sprinklers, even though the building code does not require them 

either. This brings into play the Exception to section 901.2: “Any fire protection system or portion 

thereof not required by this code shall be permitted to be installed for partial or complete protection 

provided that such system meets the requirements of this code.” 

If you elect to install fire protection in a building, the International Building Code-2006 

requires you to install such systems following the requirements of the Code. Because you have 

elected to follow the requirements of section 903.4.1 and connect the alarm, supervisory, and 

trouble signals of the automatic sprinkler system to a remote supervising station through a fire 

alarm system control unit, that fire alarm system must comply with the requirements of 907.2 and 

all the other pertinent requirements in section 907, including 907.9 “Alarm notification appliances.” 

Part of the reason why a model building code, such as the International Building Code-

2006, requires that fire alarm systems follow the requirements of NFPA 72, National Fire Alarm 

Code, is so that such systems will have consistent features and offer a consistent level of 

performance. The well-respected consensus standards system of the National Fire Protection 

Association has created a catalog of codes and standards that address every facet of fire protection. 

These codes and standards offer very practical, very cost-effective, requirements that will help 

assure each fire hazard at a facility has an appropriate level of mitigating fire protection. 

It seems nearly incomprehensible to me that any engineering firm would purport to offer 

designs created by someone who has little, if any, knowledge of the appropriate codes and 

standards. As an owner of a building, you should not have to possess the expertise to supervise the 

design you have commissioned a professional engineering firm to create. 
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“Let the buyer beware!” If you purchase engineering services from a company that does not 

employ a licensed professional fire protection engineer to review the fire protection designs that his 

or her firm provides, what’s the point? I doubt if they offered their design at a bargain basement 

price because they weren’t using a qualified designer. So, you didn’t even begin to get that for 

which you paid. 

I am also amazed that the local building code inspection agency would not comment on a 

matter the International Building Code-2006 clearly addresses. If you decide to install fire 

protection in a building, that fire protection must meet the requirements of the Code; even if the 

Code does not require the protection.  

I wish you well as you open this new branch of your bank. I hope that the lesson you have 

learned you will share with your peers in the banking industry.  

To obtain competent designs, hire qualified professionals who value and who follow the 

national standards, particularly the national consensus standards of the National Fire Protection 

Association. 

 

____________________ 

IMSA member Dean K. Wilson, P.E., FSFPE, C.F.P.S., now retired on disability, formerly worked as a Senior 
Engineer in the Erie (PA.) office of the fire protection engineering and code consulting firm, Hughes Associates, Inc. 
(www.haifire.com.). The opinions expressed in this article are strictly his own. You can reach him by e-mail at 
deanwilson@roadrunner.com or by telephone at 814-897-0827. 

Copyright © 2008 by Dean K. Wilson. All rights reserved.




