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No! I’m the AHJ! 
 

by Dean K. Wilson, P.E. 
 
 

Question: As a sub-contractor to the electrical contractor, our company typically 

designs and installs very large fire alarm systems for industrial plants. We have recently 

become involved in a conflict between the fire inspector in a jurisdiction and the insurance 

company that provides the property insurance for the industrial plant in question. 

When we received the bid documents for the fire alarm system for a new warehouse 

and office complex, the bid documents specified that the fire alarm system must meet the 

requirements of the local building code, NFPA 72-2010, National Fire Alarm and Signaling 

Code®, and also meet the engineering requirements and specifications provided by the 

insurance company that underwrites property insurance for the facility.  

Subsequently, the owner supplied us with a document entitled, “Specification for Fire 

Protection,” issued by the insurance company based on their review of the preliminary 

construction drawings for this new facility. Among many very specific and very detailed 

requirements, these Specifications state that the fire alarm system shall provide complete 

coverage in accordance with NFPA 72-2010, section 17.5.3.1, using smoke detectors or heat 

detectors in all portions of the building not otherwise protected by an automatic sprinkler 

system. 

In our design, therefore, we specified smoke detectors above the suspended ceiling in 

the office building. But, the fire inspector for the local jurisdiction has demanded that we 
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remove these smoke detectors from the design. He has stated in writing that these detectors 

serve no useful purpose. When we pointed out to him that we were simply following the 

Specifications from the insurance company, he stated very emphatically that “he and he 

alone” was the Authority Having Jurisdiction, not them. He refuses to approve our design 

until we remove those smoke detectors. Can you help us? 

 

Turf wars always produce some interesting, albeit annoying, circumstances when you try to 

provide a design that meets the requirements of the various stakeholders in a project. 

First of all, to deal with the issue of who serves as the Authority Having Jurisdiction, please 

note the definition in Section 3.2.2 of NFPA 72-2010: 

 
3.2.2* Authority Having Jurisdiction (AHJ). An organization, office, or individual 
responsible for enforcing the requirements of a code or standard, or for approving 
equipment, materials, an installation, or a procedure. 
 
A.3.2.2 Authority HavingJurisdiction (AHJ). The phrase “authority having 
jurisdiction,” or its acronym AHJ, is used in NFPA documents in a broad manner, 
since jurisdictions and approval agencies vary, as do their responsibilities. Where 
public safety is primary, the authority having jurisdiction may be a federal, state, local, 
or other regional department or individual such as a fire chief; fire marshal; chief of a 
fire prevention bureau, labor department, or health department; building official; 
electrical inspector; or others having statutory authority. For insurance purposes, an 
insurance inspection department, rating bureau, or other insurance company 
representative may be the authority having jurisdiction. In many circumstances, the 
property owner or his or her designated agent assumes the role of the authority 
having jurisdiction; at government installations, the commanding officer or 
departmental official may be the authority having jurisdiction. 
 

 

This definition seems quite straightforward. The Annex offers some additional insight into 

how this definition applies in a real situation by indicating quite clearly that at virtually every 

physical location, multiple Authorities Having Jurisdiction will have an influence on the 
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requirements. As a fire alarm system designer, you could solve any conflict between the various 

AHJs by always basing your design on the most severe requirements. 

Yes, the public fire authority—in this case the fire inspector—clearly serves as the public 

Authority Having Jurisdiction having statutory authority. But the insurance company that 

underwrites the fire/property insurance for this facility also serves as an Authority Having 

Jurisdiction—in this case, a private AHJ. In some cases, you may have upwards of four or five 

legitimate Authorities Having Jurisdiction on a particular project. Each of these AHJs will have an 

influence over the approval of your design. 

Do not be dismayed by this. Rather, learn how to use your knowledge of the relevant 

building codes, and other codes and standards, to your advantage. You can serve a very important 

role in bringing the various stakeholders together. Let me say more about that later in this article. 

For now, let’s take a look at the specific insurance company requirement. 

In this case, the insurance company has referenced NFPA 72-2010, National Fire Alarm 

and Signaling Code®, for “complete” coverage of smoke or heat detectors wherever automatic 

sprinkler protection does not exist. Section 17.5.3.1, and its related subsections, provides a very 

clear description of “total (complete) coverage.” 

 

17.5.3.1 Total (Complete) Coverage. Where required by laws, codes, or standards, 
and unless otherwise modified by 17.5.3.1.1 through 17.5.3.1.5, total coverage shall 
include all rooms, halls, storage areas, basements, attics, lofts, spaces above 
suspended ceilings, and other subdivisions and accessible spaces, as well as the 
inside of all closets, elevator shafts, enclosed stairways, dumbwaiter shafts, and 
chutes. 
 
17.5.3.1.1 Where inaccessible areas are constructed of or contain combustible 
material, unless otherwise specified in 17.5.3.1.2, they shall be made accessible and 
shall be protected by a detector(s). 
 
17.5.3.1.2 Detectors shall not be required in combustible blind spaces if any of the 
following conditions exist: 
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(1) Where the ceiling is attached directly to the underside of the supporting 
beams of a combustible roof or floor deck 

(2) Where the concealed space is entirely filled with a noncombustible insulation 
(In solid joist construction, the insulation shall be required to fill only the 
space from the ceiling to the bottom edge of the joist of the roof or floor 
deck.) 

(3) Where there are small concealed spaces over rooms, provided that any 
space in question does not exceed 50 ft2 (4.6 m2 ) in area 

(4) In spaces formed by sets of facing studs or solid joists in walls, floors, or 
ceilings, where the distance between the facing studs or solid joists is less 
than 6 in. (150 mm) 

 
17.5.3.1.3 Detectors shall not be required below open grid ceilings if all of the 
following conditions exist: 

(1) Openings of the grid are V4 in. (6.4 mm) or larger in the least dimension. 
(2) Thickness of the material does not exceed the least dimension. 
(3) Openings constitute at least 70 percent of the area of the ceiling material. 

 
17.5.3.1.4 Detectors shall not be required in concealed, accessible spaces above 
suspended ceilings that are used as a return air plenum meeting the requirements of 
NFPA 90A, Standard for the Installation of Air-Conditioning and Ventilating Systems, 
where equipped with smoke detection at each connection from the plenum to the 
central air-handling system. 
 
17.5.3.1.5 Detectors shall not be required underneath open loading docks or 
platforms and their covers and for accessible under-floor spaces if all of the following 
conditions exist: 

(1) Space is not accessible for storage purposes or entrance of unauthorized 
persons and is protected against the accumulation of windborne debris. 

(2) Space contains no equipment such as steam pipes, electric wiring, shafting, 
or conveyors. 

(3) Floor over the space is tight. 
(4) No flammable liquids are processed, handled, or stored on the floor above. 

 

Obviously, you will need to very carefully review all of the detailed requirements in this 

section to determine whether or not you need to provide smoke detectors in that space above the 

suspended ceiling in the office area of the facility. Once you have made your analysis, you need to 

carefully and thoroughly document your analysis in writing and include it as a part of your bid 

package. 

Now, let me go back to some suggestions as to how to resolve the conflict between the 

dueling AHJs. In order to attempt to resolve this question of who has the final authority on the 

requirements for this facility, we suggest that you arrange to have a meeting with the building 
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owner, the fire inspector, representatives of the Insurance Company, the electrical contractor, and 

any other relevant stakeholders in this project. At that meeting, you should present your design 

criteria for consideration by all of these stakeholders. Include a complete documentation that shows 

how you reached your conclusions. Rely heavily on requirements of the appropriate building codes 

and other codes and standards, such as NFPA 72-2010, National Fire Alarm and Signaling Code®. 

When someone states an opinion, politely ask that person to back up his or her opinion by 

appropriate code or standard citations. Frequently ask the property owner to share his or her design 

goals. Ask the insurance company representatives to share any loss experience they may have had 

that will support their requirements. 

In other words, act as a moderator/mediator in helping the owner make a wise decision 

regarding this conflict. You will find that sometimes serving as a catalyst to get all the stakeholders 

in the same room will serve your best interests—and, more importantly, the best interests of the 

building owner and all of the Authorities Having Jurisdiction. 

 

____________________ 

IMSA member Dean K. Wilson, P.E., FSFPE, C.F.P.S., now retired on disability, formerly worked as a Senior 
Engineer in the Erie (PA) office of the fire protection engineering and code consulting firm, Hughes Associates, Inc. 
(www.haifire.com.). The opinions expressed in this article are strictly his own. You may reach him by e-mail at 
deanwilson@roadrunner.com or by telephone at 814-397-5558. 
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