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Loop Start or Ground Start? 
 

by Dean K. Wilson, P.E. 
 

 

Question: The new telephone system installed in our office building has “telephone 

voice mail.” To signal a user that he or she has a message waiting in his or her telephone voice 

mail box, the system produces an interrupted dial tone. We plan to install a new fire alarm 

system throughout the building. We also plan to connect this new system to a remote 

supervising station using a Digital Alarm Communicator System. If we connect a Digital 

Alarm Communicator Transmitter to one of these lines, how will the DACT be able to 

recognize dial tone when telephone voice mail causes an interrupted dial tone? 

 

Answer: The telephone system you describe appears to be one of the modern, digital private 

branch exchange (PBX) systems, manufactured by such highly-respected telecommunications 

companies as Northern Telecom or Lucent Technologies. This system consists of a digital private 

branch exchange electronic telecommunications switch located in one of the equipment rooms in 

your building. The telephone lines that serve all the telephones throughout your building terminate 

in that equipment room. The PBX switch controls those lines and provides the many features 

associated with your state-of-the-art telephone system. 

In addition to the large number of internal telephone lines running throughout your building, 

the telephone company utility that provides service to your building has connected a certain number 
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of incoming telephone trunk lines. These circuits extend to your building from the nearest 

telephone company wire center. The telephone company utility has also connected a certain number 

of outgoing telephone trunk lines. These circuits also extend to your building from the nearest 

telephone company wire center. 

When someone dials your telephone number, a main telecommunications switch in a 

telephone company wire center directs the call to the PBX switch in your building. The PBX 

switch, in turn, directs the call to your telephone extension. If you do not answer within a 

designated number of rings, or if another call already has you on the line, the PBX switch will 

transfer the new caller to your telephone voice mail. When the caller leaves you a message, the 

PBX switch creates the interrupted dial tone to let you know a message waits in your telephone 

voice mailbox. 

 

NFPA 72-1996, National Fire Alarm Code, does not permit Digital Alarm Communicator 

Transmitters or Digital Alarm Communicator Receivers to connect to the type of telephone trunk 

lines that providing incoming and outgoing telephone service to your building. 

Subsection 4-5.3.2.1.1 requires: 

 

4-5.3.2.1.1 A DACT shall be connected to the public switched telephone network 
upstream of any private telephone system at the protected premises. In addition, the 
connections to the public switched telephone network shall be under the control of 
the subscriber for whom service is being provided by the supervising station fire 
alarm system, and special attention shall be required to ensure that this connection is 
made only to a loop start telephone circuit and not to a ground start telephone circuit. 

 

Notice that this subsection requires that the fire alarm system installer must connect the 

DACT directly to the public switched telephone network, and particularly to a “loop start” 
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telephone line. This requirement prohibits the connection to a line downstream PBX because such a 

line does not serve as a direct path to the public switched telephone network. Further, quite 

typically the incoming and outgoing trunk lines that serve the PBX are “ground start” lines. 

A “loop start” telephone line has voltage present on the line at all times (nominally 48 

VDC). The telephone company calls this voltage “central office battery.” By monitoring the 

presence of this voltage, the DACT complies with the requirement of subsection 4-5.3.2.1.6.2(a). In 

effect, the DACT monitors the integrity of each of its telephone line connections between the 

protected premises and the first telephone company wire center. When a caller lifts a telephone 

handset to make a call, the change in loop resistance signals the telephone company wire center to 

supply dial tone. 

A “ground start” telephone line does not have voltage present on the line at all times. Thus, 

the DACT cannot monitor the integrity of such a “ground start” line. In actual practice, when a 

caller uses the PBX to dial an “outside” telephone call, the PBX switch signals the telephone 

company wire center to supply dial tone by momentarily grounding one side of the telephone 

circuit. This action gives the type of line the name “ground start.” 

Today, system designers do not have to limit designs only to systems that use telephone 

lines. Modern technology presents a variety of options for transmission of signals from a Digital 

Alarm Communicator Transmitter. The National Fire Alarm Code includes these technologies: 

 

4-5.3.2.1.6.1 A DACT shall employ one of the following combinations of transmission 
channels: 
 

(a) Two telephone lines (numbers); 
 
(b) One telephone line (number) and one cellular telephone connection; 
 
(c) One telephone line (number) and a one-way radio system; 
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(d) One telephone line (number) equipped with a derived local channel; 
 
(e) One telephone line (number) and a one-way private radio alarm system; 
 
(f) One telephone line (number) and a private microwave radio system; 
 
(g) One telephone line (number) and a two-way RF multiplex system. 

 
4-5.3.2.1.6.2 The following requirements shall apply to all combinations in 
4-5.3.2.1.6.1: 
 

(a) Both channels shall be supervised in a manner appropriate for the means of 
transmission employed. 

 
(b) Both channels shall be tested at intervals not exceeding 24 hours. 
 
 Exception No. 1: For public cellular telephone service, a verification (test) 

signal shall be transmitted at least monthly. 
 
 Exception No. 2: Where two telephone lines (numbers) are used, it shall be 

permitted, until June 1, 1998, to test the primary telephone line (number) at 
24-hour intervals without testing the secondary line (number). After June 1, 
1998, where two telephone lines (numbers) are used, it shall be permitted to 
test each telephone line (number) at alternating 24-hour intervals. 

 
(c) The failure of either channel shall send a trouble signal on the other channel 

within 4 minutes. 
 
(d) When one transmission channel has failed, all status change signals shall be 

sent over the other channel. 
 
 Exception: Where used in combination with a DACT, a derived local channel 

shall not be required to send status change signals other than those 
indicating that adverse conditions exist on the telephone line (number). 

 
(e) The primary channel shall be capable of delivering an indication to the DACT 

that the message has been received by the supervising station. 
 
(f) The first attempt to send a status change signal shall utilize the primary 

channel. 
 
 Exception: Where the primary channel is known to have failed. 
 
(g) Simultaneous transmission over both channels shall be permitted. 
 
(h) Failure of telephone lines (numbers) or cellular service shall be annunciated 

locally. 
 

These varied technologies open opportunities to apply clever and creative solutions in 

solving specific fire protection problems at various facilities. With this increase in the tools 
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available to the designer of fire alarm systems, the designer and the installer must make certain they 

carefully observe the subtleties of the requirements contained in these subsections of the National 

Fire Alarm Code. If they fail to do this, problems with the transmission technologies could render a 

Digital Alarm Communicator System inoperable. Such a failure might not signal its out of service 

condition to the remote supervising station. 

Even worse, fire alarm signals might not reach the remote supervising station. Without a 

properly communicated signal, the operators at the remote supervising station would not know to 

dispatch the emergency responders. 

Once again, the requirements of NFPA 72, 1996, National Fire Alarm Code, serve as a 

benchmark of quality. By comparing the performance of a proposed fire alarm system to the 

requirements of the Code, designers and installers can make certain the system will function as the 

building owner or occupant intends. This will allow the fire alarm system to provide genuine 

protection, and not simply give a false sense of security. 

 

 

____________________ 
 
IMSA member Dean K. Wilson, a licensed professional fire protection engineer with an office in Windsor, CT, serves 
as a Senior Engineer with the fire protection engineering consulting firm, Hughes Associates, Inc. (www.haifire.com). 
The opinions expressed in this article are strictly his own. You can reach him by phone at (860) 687-1009; by FAX at 
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