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Where Should We Send The Signals? 
 

by Dean K. Wilson, P.E. 
 
 

Question: As a contractor, for some time we have been installing remote supervising 

station fire alarm systems where the fire alarm signals transmit to the public fire service 

communications center and the supervisory signals and trouble signals transmit to a local 

answering service. The fire marshal tells us that the 2002 edition of NFPA 72 no longer 

permits this separation of signals. What gives? 

 

The interpretation offered by the fire marshal follows the strict wording of the revisions 

made to the latest edition of NFPA 72-2002, National Fire Alarm Code. The Technical Committee 

on Supervising Station Fire Alarm Systems has modified Sections 8.4.2.1, 8.4.2.1.1, and 8.4.2.1.2 

to seemingly require that fire alarm and supervisory signals transmit to the same location. In 

Section 8.4.2.2, the Committee has permitted trouble signals to transmit to some other constantly 

attended location. 

Previous editions of the Code had linked the receipt of supervisory and trouble signals and 

permitted both of them to transmit to some other constantly attended location. A strict 

interpretation of these revised sections would not permit fire alarm and supervisory signals to 

transmit to separate locations. 

The question remains, how will this affect the countless number of public fire service 

communications centers who have indicated that would willingly receive remote supervising 

station fire alarm signals, but have no interest in receiving supervisory signals or trouble signals? It 
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appears that this change to the Code will either force those centers to begin accepting supervisory 

signals for those locations where they receive fire alarm signals, or to stop receiving fire alarm 

signals and insist that the fire alarm signals transmit, along with supervisory signals, to another 

location acceptable to the Authority Having Jurisdiction. 

In reviewing Proposal 72-382 in the Report on Proposals for the May, 2002 World Fire 

Safety Congress, it appears that this action by the Committee deliberately linked fire alarm signals 

and supervisory signals together. In his substantiation for this change, the submitter asserts that: 

“All model codes, including the Uniform Fire Code from the Western Fire Chiefs Association, 

allow remote station as an option for required monitoring of sprinkler system water flow and valve 

tamper signals. Proposed change will require remote stations to monitor supervisory signals to align 

with the requirements of the model codes.” 

Did the submitter of this proposal intend to link fire alarm signals and supervisory signals to 

the same receiving location? We spoke with him by telephone and had a lengthy and very 

profitable discussion regarding this matter. The submitter admits that in writing his proposed text 

he did not intend to require that the fire alarm signals and the supervisory signals transmit to the 

same location. However, he agrees that reading the text of the requirement very literally, an 

Authority Having Jurisdiction could certainly conclude that both types of signals must transmit to 

the same location. The submitter also agrees with us that some sound fire protection management 

reasons may well exist that would support such an interpretation of the requirement. We greatly 

appreciate the submitter’s willingness to discuss this matter with us and certainly appreciate his 

efforts to write proposals to clarify portions of the Code which he feels need improvement. 

From a practical fire protection standpoint, the problem remains that monitoring trouble 

signals at a separate constantly attended location from the location monitoring fire alarm and 
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supervisory signals introduces a potential disconnect in the flow of information. Trouble signals 

typically indicate the condition of the fire alarm system at the protected premises and the integrity 

of the communications pathway between the protected premises and the supervising station. 

If the personnel in the remote supervising station do not know the status of the fire alarm 

system at the protected premises and the status of the interconnecting communications pathway, 

how can they have any confidence that they will receive the fire alarm and supervisory signals from 

that protected premises in a timely manner? 

This perhaps will motivate a new proposal for the next edition of the Code. At this point, 

the Technical Correlating Committee for Signaling Systems for the Protection of Life and Property 

has requested and received approval from the Secretary of the NFPA Standards Council to enter the 

May, 2006 revision cycle. That would require the submission of the next round of public proposals 

by November 5, 2004. 

 
 
____________________ 
IMSA member Dean K. Wilson, P.E., C.F.P.S., now on permanent disability, formerly worked as a Senior Engineer in 
the Erie (PA.) office of the fire protection engineering and code consulting firm, Hughes Associates, Inc. 
(www.haifire.com.). The opinions expressed in this article are strictly his own. You can reach him by e-mail at 
deanwilson@roadrunner.com, orr by telephone at 814-397-5558. 
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