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Look! No Wires! 
by Dean K. Wilson, P.E. 

 
 

Question: I serve as the fire alarm superintendent for our community. From time to 

time the fire marshal asks for my help in reviewing the fire alarm plans for new construction. 

Yesterday he brought plans for a new motel complex. The owner of this 117 guest room 

building has specified the use of a low power wireless fire alarm system. The fire marshal has 

concerns about the use of something that we have never has proposed before. I know very 

little about such systems. What should I look out for as I review these plans? 

 

Answer: First and foremost, do not have any reluctance to accept the use of wireless 

technology for fire alarm system use. If the manufacturer of the wireless system has obtained listing 

by UL or FM Approvals for the proposed system you can rest assured that the system has the 

capability of providing adequate fire alarm service for the new motel. Always start with that 

baseline: listed equipment. NFPA 72-2002, National Fire Alarm Code, requires it. Any, by 

insisting on the use of listed equipment, in the case of wireless technology, you limit the number of 

possible manufacturers. Over the years, while a number of manufacturers have proposed the use of 

wireless technology, only a very few have successfully obtained listing for their equipment. 

You will want to familiarize yourself with section 6.16 of NFPA 72-2002. This section 

contains the requirements for low-power radio (wireless) fire alarm systems. You will find special 

requirements for a number of unique portions of these systems. 
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After a reminder that the equipment must have obtained listing, the first special requirement 

relates to the use of a primary battery to power the individual initiating device transmitters. The 

Code offers five specific requirements. As you read through these, you will note that they really 

represent common sense items. You will also note that these requirements have a similarity to the 

primary battery requirements that the Code provides for battery-powered single station smoke 

alarms. 

The second set of special requirements covers the alarm signal generated by the low-power 

wireless fire alarm system. Once actuated, each fire alarm initiating device must initiate a fire alarm 

signal. The fire alarm signal must take precedence over all other types of signals. The wireless 

receiver/control unit must receive this fire alarm signal and display it within 90 seconds of 

initiation. The fire alarm signal must repeat every 60 seconds until the initiating device restores to a 

non-alarm condition. Upon receipt of the fire alarm signal, the wireless receiver/control unit must 

latch in an alarm condition until manually reset. 

The third set of special requirements covers the monitoring of the system for integrity. 

Since the interconnection of system components has no wiring to monitor, the Code requires that 

the system use a transmission method that will remain “highly resistant to misinterpretation of 

simultaneous transmission and to interference.” Any fault that disables the communication pathway 

must initiate a trouble signal within 200 seconds at the wireless receiver/control unit. The Code 

does offer some exceptions to this requirement to allow the wireless system to comply with certain 

rules of the Federal Communications Commission. A single fault must not initiate a fire alarm 

signal. During the time the wireless fire alarm system transmitter must transmit a trouble signal, it 

still must have the capability of transmitting a fire alarm signal if the initiating device actuates. 

Removal of the transmitter from its installed location must initiate a distinctive supervisory signal. 
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If the wireless receiver/control unit detects any interference with received signals that lasts longer 

than 20 seconds, it must initiate an audible and visible trouble signal.  

The fourth and last set of special requirements for low-power radio (wireless) fire alarm 

systems covers the output signals from the wireless receiver/control unit. When the wireless fire 

alarm system receiver/control unit actuates remotely located appliances—such as fire alarm 

notification appliances—by wireless means, the following requirements apply: power supplies must 

comply with section 6.16.2, the arrangement must meet the monitoring for integrity requirements of 

Chapter 4, Chapter 6, or section 6.16.4, the maximum delay from the actuation of the initiating 

device until the actuation of the required alarm function must not exceed 90 seconds, each wireless 

receiver/control unit must repeat alarm signals every 60 seconds, and the remotely located 

appliances shall continue to operate until manually reset at the wireless receiver/control unit. 

In addition to these special requirements, the installer of the low-power radio (wireless) fire 

alarm system will need to follow all other applicable requirements of NFPA 72-2002, National Fire 

Alarm Code. This means that the installer will need to follow the requirements of Chapter 5 for the 

location and spacing of fire alarm and supervisory initiating devices. The installer will need to 

follow the requirements of Chapter 7 for the location and spacing of notification appliances. The 

installer will need to follow Chapter 8 for the connection of the low-power radio (wireless) fire 

alarm system to any supervising station fire alarm system, or the requirements of Chapter 9 for the 

connection of the wireless system to a public fire alarm reporting system. The installer will need to 

follow Chapter 10 for the testing and maintenance of the low-power radio (wireless) fire alarm 

system. 

By carefully reviewing the requirements of NFPA 72-2002, National Fire Alarm Code, and 

by studying the manufacturer’s literature so you become very familiar with the components of the 
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proposed system and the way that it will serve this particular building, you should have no 

difficulty in assisting the fire marshal in reviewing the plans for this system. Just because the 

system has no interconnecting wires, do not assume that it offers less capable fire alarm protection. 

Many thousands of properties have learned that low-power radio (wireless) fire alarm systems can 

offer effective protection. In fact, in certain applications, wireless offers a very cost-effective 

alternative to a wired system. 

 

____________________ 
IMSA member Dean K. Wilson, P.E., C.F.P.S., now retired on disability, formerly worked as a Senior Engineer in the 
Erie (PA.) office of the fire protection engineering and code consulting firm, Hughes Associates, Inc. 
(www.haifire.com.). The opinions expressed in this article are strictly his own. You can reach him by e-mail at 
deanwilson@adelphia.net or by telephone at 814-897-0827. 
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